LONTONG GORENG |
1 buku lontong
1 biji bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
3 sudu sos tiram (mengikut kesesuaian)
2 sudu kicap masin (ikut citarasa)
2 biji telur ayam
1 biji lada merah (dihiris)
100 gm daging/ayam (dipotong atau disiat)
daun bawang /daun sup
sedikit daun sup
sedikit minyak bijan
sedikit kiub ayam
sedikit minyak masaksedikit kiub ayam
CARA-CARA
1) panaskan minyak
2)masukan bawang besar, bawang putih masak hingga kekuningan
3)kemudian masukan daging atau ayam yang telah dipotong
4)masukan sos tiram,kicap,kiub ayam dan telur
5)akhir sekali masukan sedikit minyak bijan lada merah hias dengan sedikit daun sup /daun bawang
6)siap dihidang
1) panaskan minyak
2)masukan bawang besar, bawang putih masak hingga kekuningan
3)kemudian masukan daging atau ayam yang telah dipotong
4)masukan sos tiram,kicap,kiub ayam dan telur
5)akhir sekali masukan sedikit minyak bijan lada merah hias dengan sedikit daun sup /daun bawang
6)siap dihidang
enak juga ni untuk menu sarapan
ReplyDelete