DAGING MASAK UNGKEP |
BAHAN-BAHAN
1/2 kilo Daging lembu
7 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 inci kunyit hidup*
2 sudu (B) ketumbar*(dikisar kasar)
2 sudu (B) jintan manis*(dikisar kasar)
1 batang serai (dititik)
sedikit cili padi (jika sukakan rasa pedas) *(dikisar)
garam /perasa
minyak
5 ulas bawang putih *
1 inci kunyit hidup*
2 sudu (B) ketumbar*(dikisar kasar)
2 sudu (B) jintan manis*(dikisar kasar)
1 batang serai (dititik)
sedikit cili padi (jika sukakan rasa pedas) *(dikisar)
garam /perasa
minyak
CARA-CARA
1) panaskan minyak dalam kuali
2) setelah panas masukan bahan-bahan yang bertanda *
3) masak sehingga kekuningan
4) masukan daging masak sehingga empuk
5) setelah empuk dagingnya bolehlah di letakan garam, dan perasa secukupnya
6) siap dihidang ketika panas
No comments:
Post a Comment