Resepi Masakan

DAL GORENG RANGUP
Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua rakan rakan,,Alhamdulillah bertemu ki...

KUIH CARA BERLAUK
KUIH CARA BERLAUK Bahan-bahan untuk kuih cara 90gm tepung gandum. 200 ml santan . 1 biji...

Sup Ikan Merah
SUP IKAN MERAH Menu yang paling simple untuk hari ini,,, :) Bahan-bahan 1 ekor ikan merah 2 b...

LIMPA BEREMPAH
LIMPA BEREMPAH Bahan bahan 400gm limpa 2 sd besar rempah kari daging 3 biji bawang merah-hiris ...

STRAWBERRY SNOW CHESSE CAKE
STRAWBERRY SNOW CHESSE CAKE Bahan-bahannya: 6 biji telur (di buang 2 putihnya) 100 gm gula halu...

Sambal Udang Petai
Sambal udang Petai Bahan-bahan Segengam lada kering (dikisar) 1 kilo udang basah (dikisar) 4 bi...

Ayam Masak Hijau
Ayam Masak Hijau Bahan-bahan 1/2 ekor ayam (dipotong) 2 biji bawang besar(dikisar) 3 ulas bawan...

Cheese Tart
Cheese Tart Bahan-bahan kulit tart 250 butter 100gm gula aising 450gm tepung gandum 1 biji telur...
Wednesday, February 27, 2013
STRAWBERRY SNOW CHESSE CAKE
STRAWBERRY SNOW CHESSE CAKE
Bahan-bahannya:
6 biji telur (di buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung superfine/gandum
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk
1 sd tea baking powder
2 sudu makan ovalette
75 gm minyak
1 sudu besar paste strawberry
sedikit pewarna merah-red bright
Untuk krim:
250gm cream chesse -tatura
3/4 cawan susu pekat
(satukan kedua-dua bahan dan pukul sehingga sebati dan tidak berketul-ketul)
Topping:
1/2 kotak craft cheddar cheese di parut
Cara-caranya:
1.pukul semua bahan-bahan kek hingga gebu kecuali minyak.
2.campurkan minyak dan kacau sebati.
3.Dibakar dengan suhu 170'c selama lebih kurang 1jam.
4.Sapukan krim cheese di atas kek tadi...
5.Akhir sekali, taburkan cheese yang telah di parut tadi di atas kek sebagai topping.
6.Masukkan dalam peti ais .
No comments:
Post a Comment